Users First

Németh Ádám, mérnök-informatikus blogja felhasználói felületekről, azok tervezéséről és arról, hogy lehet használható, valós problémákat megoldó szoftvereket megvalósítani általánosságban.

Friss topikok

A szoftverek és a bürokrácia

2013.01.18. 23:55 Aadaam

Az első informatikai rendszereket a bürokrácia támogatására hozták létre.

Az első számítógép, amit  ismerünk, az Antiküthérai szerkezet, legalábbis ez az, ami a közgondolkodásban jelen van. 

NAMA_Machine_d'Anticythère_4.jpg
Az első számítógép (forrás: Wikipedia)

Ezt az ún. "analóg számítógépet" az olimpiák idejének kiszámítására használták. Azonban ne gondoljuk, hogy az olimpia pusztán egy sportesemény: a görög államszervezet szívdobbanása volt ez a négyévente megrendezett ünnepség.

Az első informatikai rendszer azonban többezer évvel ezelőtti: ez pedig a nilométer.

Római időkben épült nilométer. Forrás: Wikipedia


A nilométer célja, hogy előre jelezze a Nílus áradásának várható idejét, mennyiségét, és termékenységét. Ennek többek közt adózási céljai voltak: a fáraó jobb, ha csak annyi adót követelt a földművesektől, amit azok bizton be tudtak fizetni.

Ebben a rendszerben már megtalálhatóak (egyszerű) gépi eszközök használata számítások elvégzéséhez, van bejövő jel, van felhasználói interfész (a képen a feliratok a falon, amely segített az áradás mértékét értelmezni), lehetett benne adatot rögzíteni, amely aztán interakcióba lépett a környezettel (felírhattad, hogy "ha ezt a feliratot nem látod a víztől, nyugodtan kérj hat zsák búzát fejenként).

Nyilvánvalóan a rendszer valószínűleg teli volt ordenáré, a valós folyamatokat rosszul modellező általánosításokkal, és bizony ha épp belefutottál egyszeri földművesként egy ilyen bugba, akkor a fáraó emberei nagyon megvertek, és még a kajádat is elvitték. Már ekkor se volt tökéletes a rendszer.

Persze magát az írást is legelőször adminisztrációra, a javak elosztására használtuk.

Pro-Etámi írás. Forrás: Index/Oxford University


Nyilvánvaló, hogy a regény, mint olyan, nem igazán volt eladható dolog az ókori Egyiptomban, leginkább az olvasóközönség szűk létszámára, és a terjesztés nehészségeire való tekintettel. Ellenben nagyon jól meg lehetett élni abból, ha valaki irnoknak ment, de ez bizony legtöbbször a különböző raktárak adminisztrációját jelentette.

Persze az első gyakorlati számítógépek (pl. Pascal számológépe, az amerikai lyukkártyás szavazórendszer, vagy épp az IBM nagygépei) mind-mind a bürokrácia támogatására jöttek létre (vagy ha nem, hát egymás szétpukkasztására, ami talán kevésbé nemes cél.

Szóval az informatika és a bürokrácia mindig is kéz a kézben jártak. Ha ez így van sokezer éve, talán ideje elfogadnunk.

Segíthetünk a saját projektedben?

A blog sikerén felbuzdulva létrehoztunk egy tanácsadó céget, a UX Stratégiát. A klasszikus ügynökségi feladatok helyett mi a UX gondolkodás bevezetését, fejlesztését tartjuk szem előtt. Ha teheted, like-old a Facebook oldalunkat!

Maga a Users First! blog továbbra is megmarad a haladó UX témák gyűjtőhelyének, ahol saját munkáinkról írunk, így ne aggódj, ez a blog továbbra is Nektek szól! Köszi a figyelmet!

A bejegyzés trackback címe:

https://usersfirst.blog.hu/api/trackback/id/tr215026423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása