Users First

Németh Ádám, mérnök-informatikus blogja felhasználói felületekről, azok tervezéséről és arról, hogy lehet használható, valós problémákat megoldó szoftvereket megvalósítani általánosságban.

Friss topikok

Alapelvek

2013.01.18. 23:18 Aadaam

design_principles_1358545692.png_559x783

Kezdjük az alapokkal:

A szoftvereknek sok érdekeltje van, de a felhasználók számítanak csak igazán

Egy szoftvert programozók írnak, művészek rajzolnak, menedzserek fizetnek, és rendszergazdák üzemeltetik. De igazából csak azok az emberek számítanak, akik használják a szolgáltatásait, hogy előrébb jussanak, tehát azok, akik akkor vannak ott, amikor működik, nem azok, akik akkor, amikor készül.

 

A szoftver arra való, hogy a felhasználók céljait és szükségleteit oldja meg

A szoftvert azért készítjük, hogy megoldja azok bajait, akik használják. Ez az egyetlen vállalható oka egy szoftver létrehozásának. Ha egy szoftver erre alkalmatlan, a szoftver maga egy bukás.

 

A jó dizájn/terv a problémáról szól, nem önmagáról

A jó dizájn nem frameworkökről, vizuális nyelvekről, művészi önkifejezésről vagy matematikai eleganciáról szól, hanem azokról a problémákról, amikkel a felhasználók szembesülnek.

 

A jó dizájn segít a felhasználónak megcsinálni a munkát, és nem áll az útjába

Minden fícsör, minden pixel kell, hogy rendelkezzen valami céllal, ami miatt valahol, valamikor, valakinek szüksége lesz rá, hogy megoldja vele azt a problémát aminek megoldásához a szoftvert létrehozták. Az elegancia, a minimalizmus vagy épp a hiányosságok csak és kizárólag ezen problémák kontextusában értelmezhető.

 

A jó dizájn nem frontend, hanem maga a rendszer

Nem elég ha egy szép sminket rakunk egy disznóra: a szoftvernek minden egyes darabkájának arról a problémáról kell szólnia amire tervezünk. Mindig az alapoktól kell kezdeni a felépítést.

Segíthetünk a saját projektedben?

A blog sikerén felbuzdulva létrehoztunk egy tanácsadó céget, a UX Stratégiát. A klasszikus ügynökségi feladatok helyett mi a UX gondolkodás bevezetését, fejlesztését tartjuk szem előtt. Ha teheted, like-old a Facebook oldalunkat!

Maga a Users First! blog továbbra is megmarad a haladó UX témák gyűjtőhelyének, ahol saját munkáinkról írunk, így ne aggódj, ez a blog továbbra is Nektek szól! Köszi a figyelmet!

A bejegyzés trackback címe:

https://usersfirst.blog.hu/api/trackback/id/tr25026374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása