Users First

Németh Ádám, mérnök-informatikus blogja felhasználói felületekről, azok tervezéséről és arról, hogy lehet használható, valós problémákat megoldó szoftvereket megvalósítani általánosságban.

Friss topikok

User research barátok közt

2013.02.05. 01:13 Aadaam

A legtöbb esetben a termék, amivel dolgozom, nem érinti a szorosan vett baráti körömet: az elmúlt időszakban kerestem már rendszeresen konferenciákra utazó németet, rengeteg áramot fogyasztó kiscéget, de van olyan alkalmazás  is, amihez KIA tulajdonosokat kell majd előkaparni talán.

Most viszont sokkal egyszerűbb helyzetem volt: frissdiplomásokat kellett keresnem egy termékkel kapcsolatos igényfelméréshez.

Ilyenből márpedig találok: ott csücsülnek a Facebook- és GTalk kontaktlistáimon. *

A chat-interjúnak van egy hatalmas előnye: nem kell jegyzetelni.

További előnye a facebook-generációs barátoknak, hogy manapság könnyen szerzünk róluk - persze engedéllyel - képeket: elég bemenni a profilkép albumukba, máris teljesen életszerű képeket találunk, amik szerencsés esetben jól jellemzik, az illető mit tart fontosnak magából.

diplomakoto_ano.png
A képeknek nagy hatásuk van egy kvalitatív felhasználókutatásnál: kézzel foghatóvá, élővé teszik az idézeteket. 

diplomakoto_szilvi.png


Nincs is más dolgunk, mint kivenni a kérdéseket, szó szerinti idézeteket tenni alájuk, és egy-két facebook profilképpel illusztrálni (ill. persze engedélyt kérni mindehhez). Ezzel egy nagyon hatásos, és szerencsés esetben rendkívül hasznos kutatási anyagot rakhatunk össze olcsón, gyorsan.

A képeket engedéllyel tettem közzé. Ezúton is köszönöm a segítséget, nem csak Anónak és Szilvinek, de Gyurinak és Simonnak is!

* Persze, mindig, mindenhol elmondjuk, a családtagok, barátok kevésbé alkalmasak user research-re. Igen, de csak olyankor, amikor a mi termékünket kéne kritizálniuk!

Amíg nincs termék, vagy nincs még hozzá közünk, szerintem teljes nyugalommal lehet kérdezni barátokat, ismerősöket: nem arról beszélgetünk, mi a rossz az én termékemben, vagy várom hogy szidják a konkurrenciát, csak arról, hogy bizonyos munkafolyamatokat hogy szoktak csinálni. Ez mehet.

Azt is mindig elmondjuk, a család-barát user research még mindig egy fokkal jobb, mintha egyáltalán senkit nem kérdeztünk volna meg, cserébe olcsó, és a bizalom felépítésével - vagy megfizetésével - se kell foglalkoznunk.

Segíthetünk a saját projektedben?

A blog sikerén felbuzdulva létrehoztunk egy tanácsadó céget, a UX Stratégiát. A klasszikus ügynökségi feladatok helyett mi a UX gondolkodás bevezetését, fejlesztését tartjuk szem előtt. Ha teheted, like-old a Facebook oldalunkat!

Maga a Users First! blog továbbra is megmarad a haladó UX témák gyűjtőhelyének, ahol saját munkáinkról írunk, így ne aggódj, ez a blog továbbra is Nektek szól! Köszi a figyelmet!

A bejegyzés trackback címe:

https://usersfirst.blog.hu/api/trackback/id/tr175063378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása