Users First

Németh Ádám, mérnök-informatikus blogja felhasználói felületekről, azok tervezéséről és arról, hogy lehet használható, valós problémákat megoldó szoftvereket megvalósítani általánosságban.

Friss topikok

WIAD 13

2013.02.10. 15:46 Aadaam

Véget ért a konf, teljesen működő szervezéssel, ennél sokkal nagyobb parák szoktak lenni más eseményeken, úgyhogy ezúton is gratulálok Juditnak-Erikának-Katáknak-Kolboidnak-Krisztiánnak-Misinek-Péternek-Tündének (nem hagytam ki a hivatalos gárdából senkit?:), meg persze Sacinak-Szilvinek-Zitának, hogy ez így lefutott.

highres_203385242.jpeg

Csáki István képe a meetup.com-ról

Az előadások közül nekem a prímet egyértelműen az utolsó előadás vitte, azért, mert olyan dolgot hozott, amiről eddig azt gondoltam, csak elméletben, esetleg az óceánon túl létezik, de nem, Csaba bemutatta, hogy vannak olyan ügyfelek, akik hajlandóak időt ÉS pénzt áldozni a UX-re emberi erőforrásokon kívül (panellel behívott felhasználók, fizetős(!) szoftver), és igenis végigcsinálják, figyelembe veszik.

Ennek az együttállását még soha nem tapasztaltam sajnos Európán belül, nagy költségvetésű cégeknél sem.

A mélypont pedig számomra az volt, amikor valaki bemutatott egy tervezett dolgot, ami már fejlesztés alatt van, de felhasználó még nem látta, és a fejlesztés végéig elmondása szerint nem is fogja. Mindazonáltal persze sok sikert, reméljük, beletrafálnak vele, mert amúgy egy logikusan végiggondolt dolog volt.

A többi előadást is kiemelhetném, de nem teszem, mindenki nagyon a maximumot próbálta kihozni magából.

Az amúgy tényleg nagyon jól szervezett, előkészített és végigcsinált storyboarding workshopon pedig egy szó megütötte a fülemet: amikor Einsteinnél a megoldás egy "do-the-magic" jellegű dolog volt, akkor Zsuzsa azt találta mondani: "így is lehet".

Bár a storyboard lényege a kontextus beállítása, egy tervezőtől a fejlesztőknek az a - jogos - elvárása, hogy megoldást tervezzen. Fejlesztői múltamban (többedmagammal) falramásztam az olyan storyboardoktól, amik Jézus feltámadásánál is nagyobb csodákat képzeltek oda, a konkrét megvalósítás módjára mégcsak utalást se hagyva.

De ettől még Zsuzsának teljesen igaza van abban, hogyha a storyboardinggal a célunk kizárólag a kontextus megteremtése, akkor ez egy jó segédeszköz lehet a kontextusba illeszkedő, nem csodaszámba menő, megvalósítható megoldás megtervezéséhez is, és nagyon szépen köszönöm a "játéklehetőséget" :)

Segíthetünk a saját projektedben?

A blog sikerén felbuzdulva létrehoztunk egy tanácsadó céget, a UX Stratégiát. A klasszikus ügynökségi feladatok helyett mi a UX gondolkodás bevezetését, fejlesztését tartjuk szem előtt. Ha teheted, like-old a Facebook oldalunkat!

Maga a Users First! blog továbbra is megmarad a haladó UX témák gyűjtőhelyének, ahol saját munkáinkról írunk, így ne aggódj, ez a blog továbbra is Nektek szól! Köszi a figyelmet!

A bejegyzés trackback címe:

https://usersfirst.blog.hu/api/trackback/id/tr995072599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása