Users First

Németh Ádám, mérnök-informatikus blogja felhasználói felületekről, azok tervezéséről és arról, hogy lehet használható, valós problémákat megoldó szoftvereket megvalósítani általánosságban.

Friss topikok

Rendszertervezés és Reszponzív Web Design

2013.03.19. 10:34 Aadaam

Nagy munkában ég az Onlinemarketing.hu, B2B szoftvert tervezünk!

Részleteket persze nem mondhatok, de alapvetően néhány folyamatot próbálunk egyszerűsíteni az ügyfeleinknek. 

design_draft_kep.png

(Ez csak a vázlat..) 

Egy ilyen munka mindig a célközönség definiálásával kezdődik, ami UX-es módszertanban perszónákat jelent. Őszintén megmondom, nem készültek külön mélyinterjúk ügyfelekkel a perszónák létrehozásához: eleget beszélek, interjúzok velük minden más ügyben. Legfeljebb annyi történt, hogy amíg Konrád beszélt, igyekeztem ezzel a szemmel is figyelni a reakciókat, esetleg egy-két ártatlannak tűnő mellékes kérdést tettem fel.

Ezután összeültünk a vezetőséggel, és megvitattuk ezen perszónák igényeit, rajzoltunk pár nagyon egyszerű filctollas wireframe-et közösen.

design_tabla.jpg

Az elkészült wireframe-eket azonban ehhez a dokumentumhoz még nem használtam fel.

A számítógép ugyanis egy interaktív médium, a hangsúly a folyamatokon van. Hiszek abban, hogy a dolgok egymásra következése sokkal jobban számít nagytotálban, mint hogy konkrétan mi is van a képernyőn. Az, hogy a felhasználó milyen kulcsképernyőkkel, milyen e-mailekkel (!) találkozik, milyen döntésének milyen következményei lesznek az interakció további menetére vonatkozóan sokkal jobban számít, mint hogy pontosan milyen elemek is szükségesek ehhez a döntéshez - azzal is foglalkozunk, előtte ÉS utána.

Az itt használt ábrarendszer megkülönböztet 

  • fő forgatókönyvet
  • mellékforgatókönyveket
  • felhasználói kulcsképernyőt
  • felhasználói értesítést
  • adminisztrációs kulcsképernyőt
  • adminisztrációs értesítést.

Bármennyire is szeretnénk, ez utóbbi kettőn hajlamosak leszünk vágni: nem cél se a mobilkompatibilitásuk, se a tipográfiai egységességük. Mentségünkre legyen mondva: magunkat szivatjuk a puritán, jól kezelhető de kidolgozatlan felületekkel, nincsenek adminisztrátorhadak akik 8 órában szenvednek ezzel...

Csak és kizárólag a folyamatokban szereplő képernyők alapján állhat össze az oldaltérkép, oldalstruktúra. A felhasználó nem azért jött, hogy a menüt nézze, hanem hogy a céljait elérje. A térkép csak ahhoz kell, hogy megtalálja az ehhez szükséges ajtókat, de először azt kell tisztázni, hány szobán is kell átmennie annak, aki a király fele lányát szeretné?

Az oldaltérkép (sitemap) már betekintést nyújt a projekt méreteibe - de ha irtani akarunk, akkor nem az oldalakat írtjuk!

Irtani csak úgy lehet, hogy vagy kevesebb folyamatot támogatunk (pl. nem lehet majd cukorkát venni az oldalon mégse), vagy a folyamatokat próbáljuk meg egyszerűsíteni, egységesíteni. 

Ezekhez készül aztán el wireframe: mind asztali, mind mobil változatban.

Az RWD ugyanis nem jelent egyszerűsítést tervezési szempontból: mi felhasználói élményt tervezünk, azaz meg kell terveznünk a mobilélményt és az asztali élményt is. A többiről csak reméljük, ez a kettő (vagy több) kifeszíti jól azt a teret, ahol az élmény jó, élvezhető.

A Mobile First nem lehet ekvivalens azzal, hogy megtervezzük mobilra, asztalon a maradék  90%-nak meg majd valamilyen lesz. Nyilván nem fogunk külön explorer és firefox élményt tervezni, ha nem muszáj, de valamilyen szintig végig kell gondolnunk a média különbözőségét, legyen az mobil, tablet, vagy felolvasóprogram.

Ha nem is mindenben dupla a RWD, jelentős többletterhet okoz. Gondolni kell persze a színvakokra is, meg egy csomó más dologra, de a leginkáb az a fontos, hogy a többféle találkozási mód többféle interakciót, így több élményt, több tervezést jelent.

Segíthetünk a saját projektedben?

A blog sikerén felbuzdulva létrehoztunk egy tanácsadó céget, a UX Stratégiát. A klasszikus ügynökségi feladatok helyett mi a UX gondolkodás bevezetését, fejlesztését tartjuk szem előtt. Ha teheted, like-old a Facebook oldalunkat!

Maga a Users First! blog továbbra is megmarad a haladó UX témák gyűjtőhelyének, ahol saját munkáinkról írunk, így ne aggódj, ez a blog továbbra is Nektek szól! Köszi a figyelmet!

A bejegyzés trackback címe:

https://usersfirst.blog.hu/api/trackback/id/tr555144406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása