Users First

Németh Ádám, mérnök-informatikus blogja felhasználói felületekről, azok tervezéséről és arról, hogy lehet használható, valós problémákat megoldó szoftvereket megvalósítani általánosságban.

Friss topikok

A gridek fontossága a prezentációkban

2013.04.30. 11:43 Aadaam

Az egyik ok, amiért nem használok prezit még mindig, mert szeretek ura lenni a felületeknek, szeretek ura lenni a nézeteknek.

A legtöbb komoly dolog, amit csinálok (pl. ami ügyfélnek megy majd), úgy kezdődik, hogy egy kis időt eltöltök a környezet rendbetételével. 

Ez egy prezentáció esetén a grid kiszámolását jelenti. Még egyetlen sorom, kész ötletem nincs, de ezt már összerakom. Tudom, hogy papíron ennek utolsónak kéne jönnie, de segít rendbeszedni a gondolataimat  a látszólag mesterséges és felesleges szabályoknak való megfelelés: számomra a kényszerek a kreativitás igazi hajtórugói

A grid persze csak segédeszköz - nincs grid princípium, van viszont igazítási princípium (az oldal minden elemének igazodnia kell valamely más elemhez - magyarul a legérthetőbben a Tervezz Bátran! című könyvben részletezik). Nyilván ha valami egy gridre feszül rá, ha jól használjuk azt, az igazításnak kövekezményképp megfelel majd. 

grid_systems_m_b.png

Müller-Brockmann: Grid-rendszerek a grafikai tervezésben (1979) - az egyik első modern szakirodalom a témáról - figyeljük meg ahogy a függőleges tagolás is illeszkedik!

Ezért kértem el pl. egyik alkalommal a - ironikusan: pont a prezi oktatótermében lévő - projektor felbontását egy előadásomhoz.

nearby_w_grids.pngA Nearby előadások gridje relatív egyszerű, és csak felezésre, harmadolásra alkalmas

2013-04-30_0007.pngAz OM.hu jelentéseinek már egy sokkal szigorúbb gridrendszernek kell megfelelniük.


nearby_mockup_w_grid.pngPersze weboldal esetén már a Nearby gridje is sokkal szigorúbb

Akármit csinálunk, a felhasználó mindig látni fog valamit a képernyőn.

Bár lehet végtelen felületünk, a prezentációnk ettől még egy véges teret fog kitölteni, a véges mennyiségű információival. Ennek továbbra is kell, hogy alakja, viszonyrendszere legyen, akkor is, ha az egészet nézzük, akkor is, ha egy részletét.

Persze a képernyők ma már változnak. Van, akinek a monitora még 3:4 arányú, másoké már 16:9-es, de az is lehet, hogy egy kinyomtatott 1.414:1 arányú papírlapon nézik. Azt se tudhatjuk, a rendszer egyéb elemei (tálca, eszköztárak) mennyiben változtatják meg az arányainkat. Webre tervezni továbbra is nehéz.

A principiumok azonban nem: a ritmus, az egymáshoz vett relatív méret és távolság, az arányok, a relatív pozíciók valószínűleg mindig meghatározóak maradnak a befogadási élmény szempontjából, nem lehet megkerülni, nincs mit megkerülni rajtuk. 

Azt is el kell mondani, a Prezi sokat fejlődött kitalálása óta: én még hallgathattam olyan gondolatokat, hogy a "linearitás a múlté", ennek ma már írmagja sincs. Van viszont már level-of-detail kezelés, van valami képarány-választó gomb is benne, sőt, van benne egy négyzetrács is, bár azért ezekkel még mind-mind vannak problémáim. Persze az is lehet, hogy megszoktam a sokezer éves eszközöket, a véges papír adta korlátosság kreativitását. 

Jó kérdés, mi lesz a következő módja a rend és rendezettség kifejezésének. Mert néha jól jön, ha ez az üzenet, nem csak a befogadó, de az alkotó felé is. 

Segíthetünk a saját projektedben?

A blog sikerén felbuzdulva létrehoztunk egy tanácsadó céget, a UX Stratégiát. A klasszikus ügynökségi feladatok helyett mi a UX gondolkodás bevezetését, fejlesztését tartjuk szem előtt. Ha teheted, like-old a Facebook oldalunkat!

Maga a Users First! blog továbbra is megmarad a haladó UX témák gyűjtőhelyének, ahol saját munkáinkról írunk, így ne aggódj, ez a blog továbbra is Nektek szól! Köszi a figyelmet!

A bejegyzés trackback címe:

https://usersfirst.blog.hu/api/trackback/id/tr65253693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása