Users First

Németh Ádám, mérnök-informatikus blogja felhasználói felületekről, azok tervezéséről és arról, hogy lehet használható, valós problémákat megoldó szoftvereket megvalósítani általánosságban.

Friss topikok

Ecce homo

2013.08.25. 01:43 Aadaam

"Milyen szoftvert használsz?"

kérdezi egy kolléga, mint az informatikusok szokták, "papír, ceruza", válaszolom, és teszek egy suta utalást az asztalomon porosodó Rotring Profil rajztáblára. 

A UX egy eredendően humanista vállalkozás. Az emberről szól, az ember van a központban, annak problémáival,  korlátaival, és persze csodáival.

Nem a rajzlapon születik meg az interfész, az fejben van, egy történetet mesél el, s kell rezonálnia azokkal, akik majd egyszer azt valamikor, valamiért megnyitják talán. Egyetlen képben, s csak a lényeget - mint Radnóti.

Az elsődleges eszköz a lélegzetvisszafojtott hallgatás, ahogy kérdezed egy papírcetlire mutatva az épp kiválasztott tesztalanyak, "Szerinted itt meg lehet csinálni azt hogy...?", számolva az ezredmásodperceket, nézve a tekintetet, a szemrebbenést, miközben próbálsz nem létezni, nem befolyásolni, nem sugallni, te csak megfigyeled a világot.

S eszközöd még az elejtett félmondat, szitkozódás után előkapott jegyzetfüzet, ha valaki épp rosszat mond a termékedre, pedig használná, s mindaz a tudás, amit felhalmoztál arról, hogy működik az ember. 

S persze az, ahogy ezt magadon átszűröd, és próbálsz a saját hibáidon, saját mániáidon túllépni, szemrebbenés nélkül lenyelni a tagadást, amikor mást lát bele mint amit te gondoltál, a türelem, ahogy a homokvárad ellen magad hozta ellenfél után ismét alapjaiból építkezel.

Mert az eszköz te magad vagy. Ember vagy te is.

Segíthetünk a saját projektedben?

A blog sikerén felbuzdulva létrehoztunk egy tanácsadó céget, a UX Stratégiát. A klasszikus ügynökségi feladatok helyett mi a UX gondolkodás bevezetését, fejlesztését tartjuk szem előtt. Ha teheted, like-old a Facebook oldalunkat!

Maga a Users First! blog továbbra is megmarad a haladó UX témák gyűjtőhelyének, ahol saját munkáinkról írunk, így ne aggódj, ez a blog továbbra is Nektek szól! Köszi a figyelmet!

A bejegyzés trackback címe:

https://usersfirst.blog.hu/api/trackback/id/tr185475900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása