Users First

Németh Ádám, mérnök-informatikus blogja felhasználói felületekről, azok tervezéséről és arról, hogy lehet használható, valós problémákat megoldó szoftvereket megvalósítani általánosságban.

Friss topikok

Programozók kutatáson ügyfélnél

2014.05.22. 14:06 Aadaam

Holnap interjúra (field research) viszek ki programozókat. Mivel az ügyfél (felhasználó) élesben fog dolgozni, határidőre, teljes lesz a káosz. 

Úgy gondoltam, érdemes lenne kiegészíteni Portigal részvételi útmutatóját még néhány ponttal:

  • A felhasználó a munkáját végzi - ne próbáld meg felhívni a figyelmét, fogadd el ha ignorál, és próbálj meg minél kevésbé láb alatt lenni. A kérdéseidet gyűjtsd össze és akkor tedd fel őket ha megfelelő az alkalom.
  • A "korrekt" módja a rendszer használatának az, ahogy a felhasználó ösztönösen/tanultan használja. Kérjük ne mutasd meg, hogy kell használni, kérünk ne nyögj fel, szívd a fogad, ne fejezz ki elégedetlenséget semmilyen módon. Megkérdezheted a felhasználót, mit szeretne elérni és hogyan próbálja azt, miért pont azt.
  • Ne adj "megoldásokat". Ha megkérdeznek, mondd, hogy más felhasználóknak se lesz ilyen segítsége, ő mit gondol, mit kéne csinálni? Mik az elvárásaik a rendszer működésével kapcsolatban? Mi van ehhez képest?
  • Sose szakítsd félbe a felhasználó ügyködését, akkor se ha ez a teljes rendszer összeomlásához vezet - ez alól egyetlen kivételt képez ha szó szerint emberek testi épsége, élete forog kockán
  • Ha fícsört vagy bugfixálást kér, udvariasan jegyezd fel, és jelezd, hogy el fogod mondani a feljebbvalóidnak a kutatás végeztével. Ne mondd meg, hogy kéne "jól" csinálni inkább, és ne ígérj semmit a kérésekkel kapcsolatban!

Remélem, ez hasznos lesz másnak is, most ez a második oldala a field guide-unknak.

Ez az első ilyen alkalom ezekkel az emberekkel így, szóval még senki nem esett bele egyik hibába se, reméljük, nem is fognak :)

Segíthetünk a saját projektedben?

A blog sikerén felbuzdulva létrehoztunk egy tanácsadó céget, a UX Stratégiát. A klasszikus ügynökségi feladatok helyett mi a UX gondolkodás bevezetését, fejlesztését tartjuk szem előtt. Ha teheted, like-old a Facebook oldalunkat!

Maga a Users First! blog továbbra is megmarad a haladó UX témák gyűjtőhelyének, ahol saját munkáinkról írunk, így ne aggódj, ez a blog továbbra is Nektek szól! Köszi a figyelmet!

A bejegyzés trackback címe:

https://usersfirst.blog.hu/api/trackback/id/tr696195131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása