Users First

Németh Ádám, mérnök-informatikus blogja felhasználói felületekről, azok tervezéséről és arról, hogy lehet használható, valós problémákat megoldó szoftvereket megvalósítani általánosságban.

Friss topikok

Mások bevonása: Video Day

2015.03.30. 14:14 Aadaam

(avagy User testing feldolgozása affinity sortinggal)

Az egyik legnehezebb dolog volt számomra dizájnerként megtanulni, hogy kell bevonni másokat a munkafolyamatba: egyfelől persze jól jön a feedback, másfelől nem mások ötleteit akartam megrajzolni, hanem a felhasználók életét jobbá tenni.

Fel kell aztán dolgozni a user testing videókat is: félórás tesztekkel 5 résztvevő nettó két és fél óra.  Bár nagyon szeretek tesztelni, láttam már izgalmasabb filmeket is.... 

Végül pedig a fejlesztőknek és product embereknek élethűvé, emberközelivé kell tennem a felhasználót és annak élményét, viszonyát az alkalmazással.

Na, ezen problémák együttes megoldására való ez a fajta feldolgozás, a Video Day.

videoday_sort.jpg

Egy 5 videós, 3 résztvevős video day eredménye az asztalon a PocketGuide-nál

Affinity sorting, az mi a csuda? 

Post-it cetlik rakosgatása közösen egy falfelületen, némán.

Tényleg ennyi: adva egy rakás post-it, amit együtt raktatok fel, mindenki jelenlétében, mindenki odamegy a falhoz/táblához, és némán elkezdtek csoportokat létrehozni. Mindenki ugyanúgy hozzányúlhat, ha valami jobban tetszik neki máshol, akkor átrakja. Az egyetlen feladat hogy minden cetli legyen "valamilyen" csoportban

Ez egy nagyon sokmindenre használható technika, a brainstorming világból jön. A közös falfelület az emberi agyban kialakít egyfajta közös képet a dologról, azzal hogy ezzel a falfelülettel mindenki interaktál, nem csak nézi, valamelyest magáévá teszi ezt a közös összképet.

A némaság ahhoz kell, hogy ne a legnagyobb hangú csoportosítása "nyerjen". 

A cél, hogy sikerüljön a cetlik közt valamiféle csoportokat képezni. Tulajdonképpen ez egy moderált card sorting, vagy ha így tetszik, a group card sorting az affinity sorting speciális esete.

A csoportelnevezés már egy hangos tevékenység, tipikusan a moderátor rajzolja körbe az elemeket, majd kér segítséget az elnevezésekhez. Elképzelhető néma csoportelnevezés is, ekkor a résztvevők egyesével kitalálják egy másikfajta post-iten a csoportnevet maguknak, majd prezentálják, és az összes opció felkerülése után szavaznak. 

Ha falra dolgozunk, akkor a filctollazás helyett elgondolkozhatunk egyértelműbb csoportok kialakításán és másik alakú (jellemzően nagyobb) post-itekkel való címkézésen.

Több cégnél felismerték már, hogy tábla hiányában a táblafilc kiválóan fog ablakokon és más üvegfelületeken is, bár erre javasolt a fehér üvegfilc beszerzése. Táblatörlő folyadék hiányában pedig javasoljuk a monitortisztítót...

Ja, és egy utolsó tipp: a rakosgatások miatt nem ragadó post-iteket megsegítheti egy kis gyurmaragasztó.

A video day eszközszükséglete

 

  • 1-5 előre felvett vagy helyben készült user test videó vagy élő adás
  • 2-7 résztvevő
  • mindenkinél egy csomag post-it
  • íróeszköz mindenkinél
  • projektor vagy nagyobb, közösen látható monitor
  • tábla, fal- vagy ablakfelület
  • táblafilc

A video day menete

  1. a moderátor ismerteti a játékszabályokat (lásd alább), és kioszt mindenkinek egy pakli post-it-et.
  2. a moderátor berakja az első videót, és elkezdi lejátszani a projektoron
  3. ha valaki észrevesz egy jelenséget, akkor azt leírja magának (olvashatóan) egy post-itre. Jelenség lehet pl.: 
    • Szó szerinti felhasználói idézet ami fontos
    • Ha a felhasználó valamit nem vett észre
    • Ha a felhasználó eltér a tervezett működéstől
  4. A videót megállítani, kis mértékben visszatekerni ér
    • Egy részlettel korlátos ideig (pl. 3 perc) szabad foglalkozni, ezt a moderátor figyeli
    • Nem vitatjuk meg egymás meglátásait - azt viszont pl., hogy ki mit hall a videóban rossz hangminőség esetén, lehet
    • Nem kezdünk el megoldásokban gondolkozni, csak arra koncentrálunk, mit látunk és hallunk a videón
  5. A videó végén egyesével mindenki kimegy a táblához és felrakja a post-itjeit
    1. Mielőtt felrakja a post-it-et, röviden ismerteti, mi az, és miért írta fel
    2. A moderátor figyeli hogy ne legyen az illető lehurrogva bármit is írt fel
    3. Ha úgy érezzük, két észrevétel azonos, akkor azok a post-it-ek egymást érintsék a táblán, más rendezési elv elsőre nincs
    4. A felrakáshoz korlátos idő áll rendelkezésre
  6. új videóval ciklus indul a 3. ponttól
  7. a videók végén (vagy minden videó végén) csoportokat hozunk létre

 

Az elemek csoportosítása

Az elemek csoportosítására sok módszer létezik:

  • A triviális eset az, hogy egyetlen videót néztünk meg, kevés post-it készült, ekkor ezt némán csoportokba rendezzük, majd közösen elnevezzük a csoportokat, kész. 
  • Több videó esetén először egyesével felragaszthatjuk az összes videót, majd csinálunk egy nagy csoportosítást, de ez időigényes tud lenni.
  • Csinálhatjuk azt is, hogy minden videót külön-külön csoportosítunk, és utána egyesítjük őket.
  • Csinálhatjuk azt is, hogy az első videót kirakjuk, majd a következő videót először egy ideiglenes helyre prezentáljuk egyesével, utána pedig megpróbáljuk összefésülni az első videóval, ha kell, csoportok módosításával (ennek hátránya hogy merni kell módosítani vagy az első videó nagyon megköti)
  • Csinálhatjuk a fontosabb issue-k kiemelésével az egyes videókból

 

Nagyobb esetekben alcsoportok létrehozása ér.

Játszhatunk a post-it-ek színével is. Mivel az esélyegyenlőséget elronthatja, ha a jegyzetelőknek más-más színű a post-itje (tehát ilyet lehetőleg ne csináljunk), azt hogy minden videóhoz más színű post-it tartozik már érdemesebb támogatni

 

A fontossági sorrend beállítása

A fontossági sorrend elsődleges alapja a duplikátumok mennyisége (ha egy jelenség sokszor előfordult és mindenki észrevette, az biztosan fontos), valamint a csoportok mérete.

Nem mindig lehet azonban minden issue-val foglalkozni. 

A fontossági sorrend ilyenkor tipikusan egy másik típusú, kisebb post-ittel (könyvjelzőssel) vagy kis kör alakú matricákkal zajlik. Mindenki egységnyi készletet kap (pl. 5-öt 5-öt fejenként), amit úgy oszt el ahogy akar:

  • ha gondolja, egyesével megnövelheti a saját jelenségei fontosságát
  • ha gondolja, egyetlen jelenségre hívhatja fel a figyelmet az összes szavazatával
  • ha gondolja, több szavazatot rakhat egyre, a többi szavazatát pedig egyesével elosztogatja

A legmagasabb szavazatokatt kapó 3-5 issue megy tovább.

Van, aki már a felrakást "megszavaztatja", tehát eleve azt kéri a résztvevőktől, a 3 általuk írt legfontosabb post-it-et rakják külön, a többit ne használják fel (döntés kérdése, a többi prezentáló befolyásolhatja-e a később jövők választását)

Érdemes globális fontosságot is meghatározni, ezt a táblára a végén külön kiírni, mi az a 3-5 legégetőbb probléma, amivel foglalkozni kell. 

Az eredmények prezentálása

Ha a kis csapat jól végezte dolgát, akkor van egy átlátható, átadható képe arról, mik a fontosabb problémák. 

Ebből csinálhatunk egy "hivatalos" prezentációt, esetleg összefoglaló e-mailt, ennél azonban sokkal hatásosabb az, ha magát a "falat" adjuk elő.

A falat úgy kell előadni, hogy behívjuk a többi érintettet, majd a csapat egyik tagja a saját szavaival összefoglalja az egyes post-it csoportok jelentését, ki-kiemelve a lényegesebb elemeket. Nagyon jó ha a szó szerinti idézeteket tartalmazó post-it-eket felolvassa.

Ez az összefoglaló prezentáció akkor is hasznos, ha minden érdekelt benn van a terembe, hogy egy közös képpel távozhassanak a végén.

A falat szállítani is lehet: ez történhet úgy, hogy egy nagy zsírpapírra rakjuk ki eleve, vagy csoportonként borítékba helyezzük a post-iteket, és a célhelyszínen újra összerakjuk fénykép alapján, akár az előadás részeként (egyesével új borítékot vesz elő, felolvassa a címét, elkezd róla beszélni, miközben rakja ki a post-iteket.

Jó, hogy ha a fal legalább néhány napig megtekinthető az összes érintettnek, valami közös helyen, pl. egy tárgyalóban vagy a folyosón, esetleg a konyhában.

Szórakozás az egész családnak

Az affinity sorting tipikusan az a tevékenység, ami után színes falakat meg közösen vigyorgó stockphoto-s embereket lehet posztolni, itt is van egy, ni:

id-100223604.jpg

Ami lényeges különbség a video day és a brainstorming közt hogy megfigyelt jelenségeket, valódi felhasználói élményt, nem pedig ötleteket, elképzeléseket kezel. 

Hány és hány "fantáziatermék" van, ami egy csoportszinten jónak tűnő ötlet volt...

A tapasztalataim szerint a felhasználói teszt videóknak őrületes hatása van egy cég hozzáállására. Visszanézni őket viszont unalmas és sok időt vesz el. Nem árt ha minden lényeges érdekelt csoportból hozunk magunkkal résztvevőt: fejlesztők, menedzserek is vegyenek részt a session-ben és legyenek ott a közös prezentáción. Ekkor ők felhasználói képviselőként tudnak majd fellépni a saját csoportjukban, hisz amit saját szemükkel láttak, azt nehéz lesz kitörölni...

Tipikusan egy release-t, esetleg egy sprintet is zárhat a frissen elkészült release usability tesztvideóinak elemzése. Szívem szerint a demo day helyett menne, de  ez sok cég kulturájában elképzelhetetlen... viszont ha már van FedEx day, miért ne lehetne egy User Day is? :)

Bár az affinity sorting nem új dolog, és évek óta használtam, köszönöm az SAP Design Thinking csapatának akik bemutatták hogyan lehet ezt tökélyre fejlesztve művelni és moderálni, különösen Buday Balázsnak

Segíthetünk a saját projektedben?

A blog sikerén felbuzdulva létrehoztunk egy tanácsadó céget, a UX Stratégiát. A klasszikus ügynökségi feladatok helyett mi a UX gondolkodás bevezetését, fejlesztését tartjuk szem előtt. Ha teheted, like-old a Facebook oldalunkat!

Maga a Users First! blog továbbra is megmarad a haladó UX témák gyűjtőhelyének, ahol saját munkáinkról írunk, így ne aggódj, ez a blog továbbra is Nektek szól! Köszi a figyelmet!

A bejegyzés trackback címe:

https://usersfirst.blog.hu/api/trackback/id/tr247314392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása