Users First

Németh Ádám, mérnök-informatikus blogja felhasználói felületekről, azok tervezéséről és arról, hogy lehet használható, valós problémákat megoldó szoftvereket megvalósítani általánosságban.

Friss topikok

Miért váltottam?

2013.03.03. 22:23 Aadaam

A jó rendszer az, amely képessé tesz jobbá tenni a világot.

Mindannyian szeretnénk jó rendszereket építeni, ki szeretne olyan rendszert, amitől a világ rosszabb hely lesz, nem igaz?

c64_editor.pngMár a 90-es években szerelmes voltam a utility appokba - akkor még senki nem gondolta, hogy ezek tényleg meg fogják változtatni az életünket...

Azért tanultam informatikát, hogy segíthessek az embereknek jobbá tenni a világot szoftvereken keresztül. Amikor a jo-hely projektet vezettem, a célunk nem az volt, hogy menő gyerekek legyünk a suliban, hanem hogy jobban megértsük mi magunk a várost, annak dinamikáját. 

De az évek során két dolgot vettem észre:

  • A fejlesztők nem foglalkoznak a felhasználókkal
  • A fejlesztők nem határozzák meg a szoftver alapvető működését

Nincs annál rosszabb, amikor fejlesztőként "hülyeséget" kell implementálnod: valamit, amiről tudod, hogy nem lesz jó senkinek, esetleg tudod, hogy valamilyen szempontból ez megnehezíti majd a jövőben az előrelépést.

A fejlesztőknek nincs kontrolljuk az általuk készített szoftver felett, illetve ami van, azt se használják ki: a fejlesztők tapasztalatlan emberek által írt végiggondolatlan specifikációkat öntenek egy, a gyakorlatban meglehetősen merev formába: ki ne hallotta volna már, "tudjuk, hogy ez így rossz, de most már kész van, hagyjuk így"?

Persze nem szeretnék mindig a UX pártján se lenni: nagyon sok interakciótervező a saját kis mániáit próbálja meg ráhúzni a rendszerre, esetleg tervez nagyon látványos, ámde rendkívül kényelmetlen felületeket.

Nem szerettem azokat a beszélgetéseket, amik arról szóltak, hogy mások hülyeségeit, legyen az menedzser (leggyakoribb eset), vagy csak egy tehetségtelen dizájner (ilyen is van sajna) hogy valósítsam meg. Persze, elő-előfordultak olyan esetek, ahol értelmes, nyitott emberekkel sikerült dolgozni, de legalábbis olyannal,aki a felhasználónak akart jót: akkor könnyedén befogtam a számat.

A felhasználók se mindig tudják, mi lenne a jó nekik és sajnos néha a prototípus se elég. Gondolni kell arra is, hogy lesz valami időtálló, nem tervezhetünk mindent csak a mának.

De mégis, az a vágy, hogy kontrollom legyen afelett, hogy milyen termék kerül ki a kezeim közül, hogy kontrollom legyen afelett, az emberek szeretik vagy utálják-e a kezeim közül kikerült terméket, ez vezetett ahhoz, hogy tavaly - 12 év után - feladtam a fejlesztést, és az addig csak hobbiból űzött UX felé vettem az irányt.

Sokkal kevesebb UX dizájnert keresnek mint fejlesztőt, sokkal kevesebb emberben merül fel az igény, hogy szüksége van UX-re így sokkal nehezebb találni is melókat.

De a cél továbbra is az, mint 12 évesen, amikor eldöntöttem, informatikus leszek: szeretnék olyan szoftvereket építeni, amivel mások jobbá tehetik a saját világukat. Ez a módja, talán, remélem.

Segíthetünk a saját projektedben?

A blog sikerén felbuzdulva létrehoztunk egy tanácsadó céget, a UX Stratégiát. A klasszikus ügynökségi feladatok helyett mi a UX gondolkodás bevezetését, fejlesztését tartjuk szem előtt. Ha teheted, like-old a Facebook oldalunkat!

Maga a Users First! blog továbbra is megmarad a haladó UX témák gyűjtőhelyének, ahol saját munkáinkról írunk, így ne aggódj, ez a blog továbbra is Nektek szól! Köszi a figyelmet!

A bejegyzés trackback címe:

https://usersfirst.blog.hu/api/trackback/id/tr715115334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása