Users First

Németh Ádám, mérnök-informatikus blogja felhasználói felületekről, azok tervezéséről és arról, hogy lehet használható, valós problémákat megoldó szoftvereket megvalósítani általánosságban.

Friss topikok

Mire jó egy UX-es a grafikusnak?

2015.08.19. 13:36 Aadaam

Tegnap volt egy UX vs UI vita a UX Budapest csoportban, Dávid vitatott blogposztja nyomán. Ez jó alkalom arra, hogy meséljünk picit arról hogy a UX miben különbözik a UI grafikától.

Én ugyanis nem vagyok UI grafikus. Valamelyest talán értek hozzá - jobban mint a focihoz, de ebbe se lennék a nemzeti válogatott tagja. UX-es vagyok.

infographic-ux-vs-ui-designer.png

A UX-es előkészíti a grafikai munkát

Világéletemben grafikusokkal dolgoztam. A grafikusok kidolgozzák a tipográfiát, megteremtik a képi egyensúlyt, az én dolgom az hogy tudják:

 •  milyen oldalak vannak egyáltalán
 •  hogy kapcsolódnak ezek össze,
 •  milyen adatok, gombok, elemek vannak az egyes oldalakon
 •  mik a pontos szövegek, gombfeliratok

De nem csak ezeket. Sokkal alapabb infót is kapnak:

 • mik a felhasználók céljai
 • mire használják a rendszert
 • milyen folyamatok, milyen lépésekben zajlanak
 • mik a fontosságok, arányok

Ezekkel persze nem lehet menni a Behancé-re, nincs is ott profilom.

A UX-es kitölti a képernyők közti réseket

Scott McCloud-ot parafemizálva, “a képregény a panelek között történik”.

Van hogy egy grafikai megoldás önmagában logikus lenne, folyamatában nem az. A UX-es ismeri a folyamatokat: mikor, milyen célból, hogyan mennek a felhasználók a rendszerben.

A UX-es ismeri az emberi idegrendszer reakcióidőit. Mennyi ideig tölthet mielőtt idegesítő lesz? Mikor fogják észrevenni ezt az animációt?

A UX-es választ talál az apró kérdésekre

Ez nem csak grafikusokra igaz, fejlesztőkre is. A UX-es a hasraütéstől eltérő választ tud adni csomó apró kérdésedre:

Mekkora legyen minimum az a gomb? Lehet-e kék? Mi lesz akkor, ha…? Melyiket szokták csinálni a felhasználók?

A UX-es kutatásokat végez: kell, hogy csináljon az adott projekthez is - ilyenkor picit úgy érezzük magunkat, mint színészek, akik szerepre készülnek - de azt is tudja, mi az, amire csak A/B teszt, vagy épp usability teszt adhat választ.

A UX-es tartja a legtöbb kapcsolatot a felhasználókkal: ha bármi olyan kérdésed van, amihez azt kéne tudni, ezt hogyan és miért úgy használják, ő az, aki ennek a legkönnyebben tud utánajárni - már ha nem tette meg előre.

Szerencsés esetben nem kell külön kutatás: a jó UX-es ismeri azokat a pszichológiai (kognitív) szabályokat amik befolyásolják az emberi viselkedést. De ezekből nincs sok, a saját kutatások szükségesek, elengedhetetlenek.

A jó UX-es soha nem üt hasra: ha valaki nem tud magyarázatot mondani arra, miért úgy legyen, vagy úgy kezdi, “a zemberek általában”, “a felhasználók”, gyanakodj!

A UX-es ellenőrzi a munkát

Na nem úgy, mint a főnököd: engem nem szokott érdekelni, hogy papírra végrehajtotta-e valaki azt, amit kértem.

Az informatikai termék használati tárgy: nem a behance állandó kiállítására készül.

A puding próbája márpedig az evés. A UX-es az, aki meg tudja mondani, mit vált ki a felhasználóból a UI - azaz mi az elért user experience.

A UX-es tudja, a programot mire fogják használni. Képes egy olyan mesterséges környezetet létrehozni, amiben kiderül, a szoftver “átlagos” felhasználói képesek-e használni önállóan a leendő terméket.

Ez rendszerint használhatósági teszt formáját ölti, amihez összerakjuk a grafikákat valamilyen prototípusba. Azonban ez a fajta használhatósági teszt nem az első és nem az utolsó a UX-es saját folyamatában: megelőzték papír prototípus és drótváz-tesztek, és a végleges termék is hasonlóan lesz tesztelve - szerencsés esetben kiadás előtt.


A UX-es a grafika, a fejlesztés és a menedzsment között áll

A jó UX-es tud fordítani. A User Experience a teljes szervezet együttműködéséből születik, így a UX-es alapvetően egy politikus: az ő célja az, hogy minden a helyére kerüljön.

Egy tipikus nagy szervezetben a UX-esek

 • megcsinálják a kutatásokat, ezeket megbeszélik a menedzsmenttel,
 • elkészítik az első prototípusokat,
 • letesztelik a felhasználókkal,

előbb-utóbb előáll a koncepció, aminek a letisztázását kérik a grafikusoktól. 

Ha a grafikusok végeztek, a UX-es még bőven nem végzett:

 • először új prototípust készít és tesztel a grafikákkal, ha szükséges, visszaküldi
 • majd sok esetben specifikációba helyezi őket, fejlesztőkkel egyeztet,
 • válaszol a sok kis apró "miért úgy van" kérdésre,
 • vagy épp technikai akadályok esetén segít kialakítani alternatívákat

A UX-es alapvetően azt csinálja, amiről a grafikusok panaszkodnak, hogy miért nem érti/csinálja meg az ügyfél.

Nem félek attól, hogy a grafikusok UX-elni kezdenének: rengeteg meló, és más gondolkodásmód szükségeltetik hozzá.

Szerintem az egyszeri grafikusnak is sokkal egyszerűbb, ha hátradőlhet, és foglalkozhat azzal, amit szeret - a nap végén az ő munkája lesz a behance-on, vele reklámozzák a terméket, a mi dolgunk nem széppé tenni a rendszert, hanem használhatóvá - egy másik szakma

Segíthetünk a saját projektedben?

A blog sikerén felbuzdulva létrehoztunk egy tanácsadó céget, a UX Stratégiát. A klasszikus ügynökségi feladatok helyett mi a UX gondolkodás bevezetését, fejlesztését tartjuk szem előtt. Ha teheted, like-old a Facebook oldalunkat!

Maga a Users First! blog továbbra is megmarad a haladó UX témák gyűjtőhelyének, ahol saját munkáinkról írunk, így ne aggódj, ez a blog továbbra is Nektek szól! Köszi a figyelmet!

A bejegyzés trackback címe:

https://usersfirst.blog.hu/api/trackback/id/tr87717906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

orion128 2015.08.19. 14:19:57

Szuper írás, köszi!

zsolltt 2015.08.19. 16:53:46

az a 85.000dolláros fizu mindig sokkol ha ilyan infógrafikát látok.