Users First

Németh Ádám, mérnök-informatikus blogja felhasználói felületekről, azok tervezéséről és arról, hogy lehet használható, valós problémákat megoldó szoftvereket megvalósítani általánosságban.

Friss topikok

Death by scrolling - jó ha a tartalom az interfész?

2013.04.25. 02:18 Aadaam

Ugye ismerjük a mantrát: "The Content is The Interface" - de mindig jó ez a felhasználóknak?

A 90-es évek elfeledett hőse*, Tog szerint nem: az oka pedig az állandó pozíció és láthatóság hiánya.

Mindig furán nézek, amikor egy webapp scrolloz: számomra egy alkalmazásnak stabil toolbar-ja (eszköztára) van, amit bármikor elérhetek. A facebook esetén amúgy ez adott: ha tetszik, ha nem, a legtöbbet használt funkciók folyamatosan elérhetőek maradnak.

fb_topbar.pngA Facebook legfontosabb 3 gombja mindig velünk marad


Ez nem mindig szükséges választás: akkor kell, ha egy naponta használt alkalmazásról beszélünk

Akkor ugyanis előjönnek azok a reflexszerű mozdulatok, amit az angol "muscle memory"-nak, izomemlékezetnek hív. Azaz, gyakorlatilag anélkül, hogy odanéznék, reflexszerűen viszem a kezem a célterületre, és kattintok.

Bár minden valószínűség szerint az emberi agyban hamar kialakul az egér kezelése is, ez touch eszközöknél még a szokásosnál is fontosabb: egy touch eszközt rendszerint egy-két féleképpen tartunk, tehát a relatív fizikai térben kéne állandó pozíciónak lennie, nem csak a tartalom síkjában!

Jó kérdés, a felfele scrollozás kialakít-e egyfajta helyérzetet, ami alapján ezt a műveletet képesek lennénk megtenni úgy is, hogy felscrollozunk az oldal tetejére, majd lekattintjuk a menüpontot. Tartok tőle, hogy nem.

rtapp.jpgEPAM Requirements Tracker (2010): persze, úgy néz ki, mintha egyenesen a Windows elevenedett volna meg weben, de úgy van tervezve, hogy minden reflexszerűen kézreálljon.


Amikor az EPAM-nál meguntam a papír checklistek használatát, gyorsan - az ügyfél eltűnt 1-2 napra, ennyi időnk volt - lefejlesztettem egy alkalmazást, hogy gyorsan fel lehessen vinni a követelményeket (hosszú, hogy miért nem szabadott Jira-ba vinni). Ez is, és sok más intranet alkalmazásom stabil, nem scrollozó eszköztárral rendelkezett, a fontosabb gombokhoz ikonnal. 

Fel se merült bennem, hogy másképp is lehetne: ezeket a gombokat napi szinten többször meg kellett nyomnom, zavaró lett volna, hogy minden egyes alkalommal felscrollozzak.

Hasonlóan a CognoLink belső keresője is állandó elemekként tartalmazta azokat, amiket a tartalomtól függetlenül sokat kellett használni. 

Jó, ronda, nem úgy néz ki mint egy weboldal, nem ez volt az érdekes. Az volt az érdekes, hogy odaültél egy kolléga mellé egy kávéval / teával, és 20 percig nézted, mit csinál. Ha azt láttad, hogy

minden egyes elemhez

  1. felscrollozik,
  2. megáll egy pillanatra(!),
  3. megkeresi a menüelemet, 
  4. rákattint, elvégzi a műveletet, 
  5. visszascrolloz az előző elem alá

akkor tudtad, hogy valami nem stimmel: hiszen meg kellett állnia gondolkozni!

Naponta fejenként átlag 8-szor használták ezt a szolgáltatást (tehát kb. óránként), akkor 4-10 elemet választottak ki a listából. Finoman szólva unalmas lehetett.

Mégegyszer mondom: ez a szabály nem mindig érvényes: napi használatú alkalmazásoknál azonban a szépérzékünket, és a "weben így szoktuk" gondolkodásmódot jobb, ha felülirja egyszer-egyszer a praktikum.

* Bruce "Tog" Tognazzini a 90-es évek híres interfész-specialistája, ma a hazánkban inkább Nielsenen keresztül ismert Nielsen-Norman Group partnere. Ő találta ki pl., hogy a Mac OS alkalmazások látszólag egyetlen fájlként viselkedjenek, lehetővé téve ezzel egyszerű telepítésüket és eltávolításukat. Dolgozott a Sun-nak és a WebMD-nek is. 

Segíthetünk a saját projektedben?

A blog sikerén felbuzdulva létrehoztunk egy tanácsadó céget, a UX Stratégiát. A klasszikus ügynökségi feladatok helyett mi a UX gondolkodás bevezetését, fejlesztését tartjuk szem előtt. Ha teheted, like-old a Facebook oldalunkat!

Maga a Users First! blog továbbra is megmarad a haladó UX témák gyűjtőhelyének, ahol saját munkáinkról írunk, így ne aggódj, ez a blog továbbra is Nektek szól! Köszi a figyelmet!

A bejegyzés trackback címe:

https://usersfirst.blog.hu/api/trackback/id/tr375245696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása