Users First

Németh Ádám, mérnök-informatikus blogja felhasználói felületekről, azok tervezéséről és arról, hogy lehet használható, valós problémákat megoldó szoftvereket megvalósítani általánosságban.

Friss topikok

Adat és mérés a UX-ben: élet a GA-n túl

2014.03.24. 01:40 Aadaam

Egy nagyon jól szervezett meetupon vagyunk túl, ahol nagyon fontos dolgok hangzottak el az előadóktól. A gondolat azonban nem hagy nyugodni: bár a Prezi meglehetősen komplex méréseket végez, a legtöbb magyar weboldal ott tart, hogy Google Analytics.

Félreértés ne essék, a Google Analytics remek tool, a két GA-s előadó, Kisvirág és Longhand pedig mindketten nagyszerű szakemberek, akik nagyon fontos (és néhol számomra is meglepő) dolgokat mondtak el az előadásaikban. Ingyen is van, ami kétségtelenül árelőnyt jelent a magyar piacon.

De mit lehet használni a GA-n kívül?

Néhány felvetés...

ClickTale (link)

A ClickTale egyszerre kvantitatív és kvalitatív eszköz. A felhasználói videókon kívül van:

  • Egér klikk- és egérmozgás hőtérkép, scrollelérés: az egér mozgása és a felhasználó szemfókusza közti összefüggésről volt szó meetupon, de az is látszik, hol zavarodtak össze a felhasználók (ott ugyanis sokan köröznek az egérrel)
  • Űrlapanalitika: az egyes mezőkön töltött tétovázások mutathatják, mik az igazi akadályok az űrlap kitöltésében
  • Konverziós tölcsér: igen, ilyen van a GA-ban is, csak épp bármelyik lépésnél kereshetünk konkrét példákat (videóval) a lépés elhagyására, amiből megérthetjük, mi is történik


A ClickTale azért fontos, mert képes az adat mögé rakni a történetet - a kvantitatív kutatás mögé kvalitatív információkat. Ezen kívül nem kell kutatási panel hozzá, ellentétben az OptimalWorkshoppal.

Kvantitatív kutatás témában itt írtam róla - Varga Csaba kvalitatív kutatásos slide-jai pedig itt vannak

Optimal: TreeJack (link)

Menütesztelésre. Pillanatok alatt kideríthető, jó-e a menü.

A saját TreeJack review-m itt található

Optimal: ChalkMark (link)

Hova kerüljön ez a gomb? Érteni fogják-e a felhasználók az új dizájnt? Sőt, mondok jobbat: Csongor kitalálta, hogy ikonok és funkciók párosításához használja. 

Optimal: OptimalSort (link)

Menük létrehozása, újrastruktúrálása - Csaba előadása sokkal érdekesebb róla

Google Forms

Amit nem lehet megkérdezni Optimal toolokkal, azt meg lehet kérdezni Google Forms-szal. Ráadásul ingyen is van. Akinek ennél több kell, annak ott a SurveyMonkey

+1 felhasználói tesztelés

Bár sokan sokszor elmondtuk, nem elég tudni azt hogy valami változik, érdemes tudni azt hogy miért történik. Mindig fontos mögérakni a sztorit, ez a meggyőzésben is segít, ha van egy hanggal-videóval ellátott felhasználótesztünk.

Személy szerint az expert és heurisztikus review-kat (azaz hogy Béla, a SEO tanácsadó/UX designer átnézi az oldalt majd egy Word doksiban leírja hogy szerinte mi nem jó) örökre elfelejtetném mindenkivel.

A felhasználó fejének ugyanis az az elsődleges és alapvető tulajdonsága, hogy valaki más nyakán van. 

Mindez nem jelenti azt, hogy ki kéne dobni a Google Analytics-et: egy nagyon jól összeállított szoftvercsomag, ingyen van és sokan értenek hozzá. Pusztán azt jelenti, hogy 

  • Sokkal részletesebb információkat szerezhetünk ClickTale-lel és társaival
  • Egy redesign esetén már tervezési fázisban szerezhetünk adatokat az Optimal méréseivel, jól összeállított felmérésekkel, nem kell lefejleszteni rosszul a honlapot hogy mérni tudjuk a GA-val hogy nem lett jó
  • Muszáj hogy mögérakjuk a kvalitatív adatoknak a kvantitatív okokat - erre integrált megoldást a ClickTale nyújt valamelyest, de a hagyományos user test sem kikerülhető.

 

Segíthetünk a saját projektedben?

A blog sikerén felbuzdulva létrehoztunk egy tanácsadó céget, a UX Stratégiát. A klasszikus ügynökségi feladatok helyett mi a UX gondolkodás bevezetését, fejlesztését tartjuk szem előtt. Ha teheted, like-old a Facebook oldalunkat!

Maga a Users First! blog továbbra is megmarad a haladó UX témák gyűjtőhelyének, ahol saját munkáinkról írunk, így ne aggódj, ez a blog továbbra is Nektek szól! Köszi a figyelmet!

A bejegyzés trackback címe:

https://usersfirst.blog.hu/api/trackback/id/tr945876145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása