Users First

Németh Ádám, mérnök-informatikus blogja felhasználói felületekről, azok tervezéséről és arról, hogy lehet használható, valós problémákat megoldó szoftvereket megvalósítani általánosságban.

Friss topikok

Miért lett UX Stratégia?

2015.10.01. 14:12 Aadaam

A név igazából akkor jött, amikor egy dokumentumban kellett összefoglalnunk, mit csináltunk eddig a MÁV-nak… és rájöttünk, ez sokkal több, mint pusztán design (amit speciel ott nem is csináltunk egyáltalán):

  • folyamatszervezés,
  • szervezetszintű nézőpontváltás,
  • népszerű kifejezések (pl. utasbarát) tartalommal megtöltése
  • konkrét mérőszámok és mérési módszerek szervezése

És így tovább…

img_2510.JPG

S rájöttem, mit csináltam a FIBA-nál… mit csináltam a LogMeIn-nél… nagyon-nagyon keveset terveztem, kevesebbet, mint akár időarányosan szerettem volna; az időm arra ment el, hogy:

Közelebb visszük a felhasználót

Amikor valamilyen rendezvényen, versenyen startupokat coach-olok, akkor is kb. erről van szó:

  • kezdjenek el kommunikálni a leendő célközönségükkel
  • a prototípus legyen kész előbb, mint a szoftver
  • mielőtt kiállnak a színpadra, teszteljenek

Persze, volt, hogy ezt rosszul fogadták. Volt, hogy akár évek óta futó cégnek rengeteg kutatás után kellett azt mondanom, az amit ma csinál, az ez alapján nem eladható, és nem is tudom, hogy lehetne azzá tenni.

Elméletileg kezdhetnének újba, hisz most már ismerjük a célközönséget, ismerjük az igényeit, a viselkedését, de ez egy több éve létező cégnél nem egyszerű: mit mondanak a befektetőknek?

Volt, hogy egy új menedzser gondolta úgy, ő tudja, mi kell az embereknek, volt, hogy régiek féltek, ha a “dizájner” megmondja a tutit, nem lesz rájuk szükség.

Ez már nem (csak) dizájn

Ezért lett ez a szlogen: Stratégia. Hisz itt rég nem a dizájnról van szó, rég nem arról beszélünk, mi-merre-hány-pixel. Ezek fontosak, és továbbra is élet-halál kérdést jelenthetnek egy app esetében, de az még inkább élet-halál kérdése, hogy az app tervezése a felhasználóról, ne pedig álomképekről szóljon.

Nem hiszem, hogy ezt más ne tudná csinálni, de dizájner szerepből ezeket a folyamatokat végigvinni, ezeket az eredményeket kommunikálni szerepsértés volt mindig is.

Ezért kitaláltunk néhány alapszabályt:

  • Elsősorban az üzleti oldallal tartjuk a kapcsolatot
  • Minden, amit mondunk, kutatáson kell, hogy alapuljon
  • A dizájn hatással van a termékre, nem csak megvalósítja azt
  • Az ügyfél tanul tőlünk, nem “tartjuk meg” a tudást

Hogy működni fog-e? Meglátjuk. De elkezdtük...

Segíthetünk a saját projektedben?

A blog sikerén felbuzdulva létrehoztunk egy tanácsadó céget, a UX Stratégiát. A klasszikus ügynökségi feladatok helyett mi a UX gondolkodás bevezetését, fejlesztését tartjuk szem előtt. Ha teheted, like-old a Facebook oldalunkat!

Maga a Users First! blog továbbra is megmarad a haladó UX témák gyűjtőhelyének, ahol saját munkáinkról írunk, így ne aggódj, ez a blog továbbra is Nektek szól! Köszi a figyelmet!

A bejegyzés trackback címe:

https://usersfirst.blog.hu/api/trackback/id/tr97876320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása